top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPhilippe Nys

Stop de teloorgang van meritocratie en sociale mobiliteit

Beleidsmakers moeten voorstellen implementeren die het mensen terug mogelijk maken om in het leven stappen vooruit te zetten. Wij zeggen ook nee tegen privileges voor de happy few.

Op 1 februari gaf Martin Wolf ter gelegenheid van zijn eredoctoraat aan de KU Leuven een opmerkelijke presentatie met als titel ‘The crisis of democratic capitalism and the rise of zombie ideas’. Volgens de hoofdcommentator van Financial Times zijn zombie-ideeën ‘fake’ oplossingen voor reële problemen, valse ballonnetjes en doekjes voor het bloeden.

Geïnstitutionaliseerde belangen en een gebrek aan meritocratie zijn ook de ingrediënten voor de benoeming van Cédric Frère bij de Nationale Bank


1 mei lijkt een jaarlijkse hoogdag voor dergelijke zombie-ideeën. Allerlei partijen komen met krammikkige voorstellen, terwijl men de echte uitdagingen links laat liggen. Zo lanceert Groen dit jaar het voorstel om bedrijven mee verantwoordelijk te maken voor burn-outs door ze mee te laten betalen als er zich in een bedrijf te veel burn-outs voordoen. Dit voorstel implementeren zou kwetsbaren alleen nog maar kwetsbaarder maken. Net het omgekeerde is noodzakelijk. Het idee van de vierdaagse werkweek met loonbehoud bleek ook een weinig onderbouwd stukje populisme te zijn. Een gigantische loonkostenverhoging waarvan niet zozeer hooggeschoolden maar wel laaggeschoolden het slachtoffer zouden worden.

In zijn presentatie stelde Wolf dat ongelijkheid een van dé politieke thema’s van de toekomst is. Deze ongelijkheid heeft vandaag reeds ontegensprekelijk sociale en politieke gevolgen. Het bezit en de verdeling van de economische middelen heeft immers altijd een weerslag op de politieke macht. Opnieuw denken vele politici dat rijkdom een vaste massa is die perfect verdeeld moet worden, zoals de taart op zondag. Rome staat stil

Nochtans is niet zozeer deze ongelijkheid, maar vooral de opdrogende sociale mobiliteit de kern van het probleem. In de periode tussen 2005 en 2014 kon 97% van de Italiaanse huishoudens geen stappen vooruit zetten wat loon en vermogen betreft. Rome staat stil. In de Verenigde Staten gaat het om 81% van de huishoudens. De filosofie van de American Dream blijkt voorbij. Dit fenomeen lijkt zich bijna overal ter wereld voor te doen. Voor de houdbaarheid van ons democratisch model is het cruciaal dat deze trend gekeerd wordt.

Voor de houdbaarheid van ons democratisch model is het cruciaal dat deze trend gekeerd wordt.

Het is daarom de belangrijkste taak van beleidsmakers om voorstellen te implementeren die het voor mensen terug mogelijk maken om in het leven stappen vooruit te zetten. Op 1 mei dienen de prioriteiten dan ook te liggen bij het wegwerken van de maatregelen die deze bewegingsvrijheid beknotten. Minderheden mogen hier uiteraard niet uit het oog verloren worden. Een arbeidsmarkt waar jobs voor laaggeschoolden wegvloeien naar het buitenland door te rigide nachtarbeid? Onderwijs waarin nivellering en achterstelling dreigen voor bepaalde groepen? Pensioenen met ongeoorloofde privileges voor bepaalde categorieën? Drie keer fout. Drie keer doet het sociale mobiliteit teniet en drie keer ondergraaft het een juiste meritocratische instelling. Frère

Deze geïnstitutionaliseerde belangen en een gebrek aan meritocratie zijn ook de ingrediënten voor de benoeming van Cédric Frère, de kleinzoon van Albert Frère, in de regentenraad van de Nationale Bank. Akkoord, het is slechts een symbool, maar dat een belangrijke instelling als de Nationale Bank op die manier wordt behandeld, gaat zelfs het surrealisme van René Magritte te boven. Albert Frère is het toonbeeld van waartoe een mélange van particuliere belangen en politieke invloed kan leiden: het bewerkstelligen van de economische teloorgang van Wallonië.

We rekenen erop dat de regering in het algemeen en onze moederpartij in het bijzonder deze farce in de sterkste bewoordingen afkeurt. We zijn er immers van overtuigd dat deze meerderheid de meritocratische idealen net als wij hoog in het vaandel draagt. Wij zeggen alvast ja tegen sociale mobiliteit en meritocratie, en nee tegen de privileges voor de happy few.



13 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page